Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Peter Delpeut,Het vergeten kwaad
  • Peter Delpeut,Het vergeten kwaad
Peter Delpeut,Het vergeten kwaad
Het vergeten kwaad
De herinneringen van cineast Jonas Mekas
€ 22.99
Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


Peter Delpeut duikt in het verleden van Jonas Mekas in ‘Het vergeten kwaad’. Al jarenlang heeft Delpeut op grijpafstand naast zijn bureau Mekas’ ‘Movie Journal’ staan. Sinds zijn studententijd is hij een groot bewonderaar van de Litouws-Amerikaanse cineast. Totdat hij in juni 2018 werd opgeschrikt door een artikel in ‘The New York Review of Books’. Historicus Michael Casper beweerde dat Mekas bepaalde gebeurtenissen in het Litouwen van de Tweede Wereldoorlog bewust is vergeten of verkeerd heeft voorgesteld. Van de ene dag op de andere werd Mekas de zoveelste gevallen engel in een lange rij van culturele beroemdheden die door hun ‘oorlogsverleden’ werden achtervolgd. Het overkwam Günter Grass, Paul de Man, Emil Nolde en in Nederland de dichter Lucebert.
Wat te doen? Het artikel voor waar aannemen en overgaan tot de orde van de dag? Of de beschuldigingen terzijde schuiven – een al even gemakkelijke vluchtweg. Delpeut koos voor onderzoek. Een onderzoek dat resulteerde in een persoonlijk essay over geschiedschrijving versus individuele herinnering waarin hij Mekas, Casper noch zichzelf heeft willen ontzien.


Recensie:
De Groene Amsterdammer
H.M. van den Brink '

‘Delpeut blijft tot op de laatste bladzijde loyaal aan zijn held. Hij weigert te vervallen in righteousness porn maar geeft ook toe dat het niet lukt om hem vrij te pleiten. Zijn bedachtzame, kwetsbare, meanderende pogingen heb ik geboeid, soms hoofdschuddend, af en toe zelfs geërgerd, maar ook met bewondering gelezen. Dat de rehabilitatie van Jonas Mekas faalde, zorgde ervoor dat dit boek over hem geslaagd is.’

'

Extra informatie:

Paperback / softback
224 pagina's
April 2021
285 gram
200 x 125 x 21 mm
EAN: 9789045043494
Atlas Contact

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen