Welkom op onze vernieuwde site
Gratis verzending vanaf € 25

  • Matthijs de Ridder,Rebelse ritmes
  • Matthijs de Ridder,Rebelse ritmes
Matthijs de Ridder,Rebelse ritmes
Rebelse ritmes
Hoe jazz en literatuur elkaar vonden
€ 20.99

Bij u in huis op: dinsdag


Een swingende cultuurgeschiedenis van onze tijd

In Rebelse ritmes vertelt Matthijs de Ridder het verhaal van de opzwepende invloed van de jazz op de Europese literatuur. Hij laat zien hoe ragtime, bebop en freejazz uiteenlopende figuren als Paul van Ostaijen, Hermann Hesse, Remco Campert, Boris Vian en Roddy Doyle inspireerden. Deze en vele andere schrijvers vonden in de expressieve kracht en de associatieve vrijheid van de jazz de middelen om de confrontatie aan te gaan met hun 'kapotte' tijd of om de extremen juist met elkaar te verzoenen - al was het maar voor even.
Rebelse ritmes is een uitdagende ontdekkingstocht door de literatuur die is geschreven op de cadans van de jazz: van de opstandige liedjes die James Reese Europe tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven schreef, via de swingband van Joseph Goebbels, het duizelingwekkende maar stille protest van de bebop en de presidentiële campagne van Dizzy Gillespie in 1964, tot Sonny Rollins'^/// Concert en de strijd voor een vrij Palestina van de Brits-Israëlische saxofonist en romanschrijver Gilad Atzmon.

Matthijs de Ridder (1979) is essayist en literatuurcriticus. Hij recenseerde jazz, bezorgde De bankroet jazz van Paul van Ostaijen en Alles is mogelijk in een gedicht. Verzamelde verzen van Gaston Burssens, en is co-editeur van het Verzameld werk van Louis Paul Boon. Zijn boeken Aan Borms. Willem Elsschot, een politiek schrijver (2007) en Ouverture 1912. Literatuur en Vlaamse Beweging aan de vooravond van de Grote Oorlog (2008) werden bekroond door de Académie Royale de Belgique.

Extra informatie:

Hardback
272 pagina's
Januari 2012
562 gram
230 x 150 x 31 mm
EAN: 9789085423157
Uitgeverij De Bezige Bij b.v.

Bij u in huis op: dinsdag