Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Mandy van Dijk,Duivelseiland
  • Mandy van Dijk,Duivelseiland
Mandy van Dijk,Duivelseiland
Duivelseiland
Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog
€ 22.99
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen
Dit artikel is aanwezig in onze winkel


‘Duivelseiland’ is Mandy van Dijks debuut over Urk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Aan de rand van het eiland Urk stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daarin woonden Belgische, Franse en Engelse officieren die eerder vochten inde Grote Oorlog. Ze waren de Nederlandse grens overgekomen en het neutrale Nederland moest ze volgens het Vredesverdrag van 1907 interneren. In heel Nederland stonden destijds diverse kampen waar soldaten uit oorlogvoerende landen werden geïnterneerd.
Vluchtgevaarlijke officieren werden verbannen naar kamp Urk, dat bekend stond als het Elba van de Zuiderzee, als Duivelseiland. De weersomstandigheden op het kleine eiland waren bar, de Urkers waren pro-Duits en de officieren verveelden zich stierlijk. Hun belangrijkste doel: ontsnappen.
Van Dijk volgt een vijftal geïnterneerden van het front naar Nederland. ‘Duivelseiland’ is een spannend relaas over deze vijf mannen, hun ontsnappingspogingen en hun relatie met de eilandbewoners bij wie de oorlog binnendringt via deze buitenlandse militairen. In het verhaal van dit kleine, bijna vergeten kamp komt de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Nederland tot leven.


Recensie:
Nederlands Dagblad
'

‘Van Dijk heeft grondig onderzoek verricht. (…) Informatief en gedetailleerd.’

'

Extra informatie:

Paperback / softback
320 pagina's
Met illustraties
April 2021
422 gram
210 x 135 x 23 mm
EAN: 9789045039039
Atlas Contact

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen
Dit artikel is aanwezig in onze winkel