Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Kees Visschedijk,Pilon
  • Kees Visschedijk,Pilon
Kees Visschedijk,Pilon
Pilon
huisarts en verzetsman
€ 12.50
Levertijd: 2 tot 4 werkdagen


Jan Pilon (1911-1974) was een man die zijn hele werkzame leven huisarts was in Alphen aan den Rijn. Zelf uit Amsterdam, begon hij in 1936 zijn praktijk in de Hooftstraat en trouwde in hetzelfde jaar met zijn nichtje Corrie van Leeuwen uit Arnhem. Vier jaar na zijn komst in Alphen brak de Tweede Wereldoorlog uit en besloot Pilon al snel om de strijd aan te binden met de bezetter. Als arts had hij ook voor de talrijke Duitsers in Alphen een zekere autoriteit en daar maakte hij handig gebruik van om de bezetter dwars te zitten waar hij maar kon. Geholpen door een team medewerkers zorgde hij er vooral voor dat er genoeg voedsel was voor de mannen, vrouwen en gezinnen die in Alphen zaten ondergedoken. Dat waren voornamelijk verzetsmensen, mannen en jongens die weigerden in Duitsland te gaan werken en Joden.
Na de oorlog ging iedereen weer aan het werk en werd er niet meer gesproken over de dilemma`s waarmee men tijdens de oorlog geconfronteerd werd. Zoals Visschedijk schrijft: `In de oorlog kón men niet praten en toen de oorlog afgelopen was wílde men niet praten.`
De oorlog vormde de jonge arts, net als vele anderen.
In 1974 overleed hij onverwacht, maar nog steeds praten de Alphenaren die hem gekend hebben alsof dat vorig jaar gebeurde. Jan Pilon was een markante man.
`Kundig, autoritair, gesloten, rechtvaardig, sociaal, ongrijpbaar, modern, eerlijk, brutaal en voor de duvel niet bang.` Zo typeren heel veel mensen die Visschedijk gesproken heeft hun bijzondere huisarts.


Extra informatie:

Paperback / softback
103 pagina's
Met illustraties
Juni 2016
148 gram
210 x 135 x 10 mm
EAN: 9789087596163
U2pi BV

Levertijd: 2 tot 4 werkdagen