Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Jean-Philippe van der Zwaluw,De kroon van Gouda
  • Jean-Philippe van der Zwaluw,De kroon van Gouda
Jean-Philippe van der Zwaluw,De kroon van Gouda
De kroon van Gouda
veelzijdig voorloopster van de vrouwenbeweging Anna Barbara van Meerten-Schilperoort
€ 25.95
Levertijd: 2 tot 3 werkdagen


Anna Barbara van Meerten-Schilperoort was een bijzondere vrouw. Ze groeit in het tweede kwart van de negentiende eeuw uit tot een van de bekendste en geliefdste vrouwen van ons land. Als schrijfster, redactrice, pedagoge, reizigster, schoolhoudster, onderwijzeres, reclasseringswerkster en maatschappelijk werkster is ze haar tijd in menig opzicht ver vooruit. Met haar unieke en succesvolle tijdschrift Penélopé roept ze vrouwen op deel te nemen aan de maatschappij en legt ze de basis voor een nationaal seksebewustzijn. Bij haar dood in 1853 krijgt ze tal van eretitels mee, zoals `vriendin der armen`, `vriendin der gevangenen`, `Neêrlands kindervriendin` en `de kroon van Gouda`. Binnen enkele maanden wordt een monument te harer nagedachtenis onthuld.
Maar wie was ze eigenlijk? Wie waren haar familieleden, vrienden en kennissen? In welke politieke, economische en sociale context is ze opgegroeid? Hoe is ze erin geslaagd zoveel kennis te vergaren, dat ze zich op gelijk niveau als velen van haar mannelijke tijdgenoten kon bewegen? Welke mannen en vrouwen hebben haar het meest beïnvloed? En waarom is de herinnering aan deze veelzijdige en gedenkwaardige voorloopster van de vrouwenbeweging reeds enkele decennia na haar overlijden vrijwel geheel vervaagd? Deze biografie geeft een antwoord op deze en tal van andere vragen.

Over de auteur
Drs. Jean-Philippe van der Zwaluw studeerde staatkundige economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en werkte jarenlang als journalist en redacteur. Hij publiceerde eerder Het Grote Geheim, een filosofische kijk op de geschiedenis (1990), De Vergetenen, het ware verhaal van de vluchtelingenkampen in naoorlogs Europa (2006), een oorlogstrilogie over Rotterdam-Heijplaat (2010-2013), Ik kom aan, ik groet opnieuw Erasmus en de Maas (2011), Pioniers van Charlois (2013), MVO - De geschiedenis van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (2014) en het biografische Schepper van het Vrijheidsbeeld - Leven en werk van Frédéric Auguste Bartholdi (2014).Extra informatie:

Paperback / softback
404 pagina's
Met illustraties
November 2016
1097 gram
240 x 170 x 25 mm
EAN: 9789089549051
Elikser B.V. Uitgeverij

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen