Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Henk Bloemhoff, Nanne Streekstra,Basisboek historische taalkunde
  • Henk Bloemhoff, Nanne Streekstra,Basisboek historische taalkunde
Henk Bloemhoff, Nanne Streekstra,Basisboek historische taalkunde
Basisboek historische taalkunde
€ 35.50

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen

De belangstelling voor taalverandering en taalgeschiedenis neemt toe. Het Nederlands bestaat dan ook niet zomaar, maar als resultaat van een aantal boeiende en soms complexe ontwikkelingen. Hoofdfasen én ontwikkelingslijnen vanaf zo`n vierduizend jaar geleden zijn in dit basisboek kernachtig in beeld gebracht op basis van nieuwsgierig makende taalfeiten. De lezer maakt kennis met klanken, vormen en zinsconstructies onder meer aan de hand van teksten uit de Middeleeuwen en de 16e en 17e eeuw, leert ze in tijd en taalsysteem te plaatsen en ervaart daardoor oude teksten  beter en sneller te interpreteren.

Door welke mechanismen ontstond en veranderde onze taal? Behalve een schets van klank- en vormontwikkelingen biedt het Basisboek historische taalkunde ook antwoord op die vraag. Het geeft een overzicht van de voornaamste soorten taalverandering, zoals vereenvoudiging, analogie, diftongering en klinkerreductie.

Het Nederlands ontwikkelde zich uit en in samenhang met andere talen en dialecten. Daarom schenkt het basisboek ook aandacht aan de samenhang met o.m. het Nedersaksisch, Limburgs en Brabants.

Het Basisboek historische taalkunde is een onmisbaar naslagwerk voor studenten, maar ook een handig hulpmiddel voor andere geïnteresseerden.

Henk Bloemhoff (1948) is docent taalkunde aan de master- en bacheloropleidingen Nederlands van de Noordelijke Hogeschool  Leeuwarden en werkte mee aan diverse taalkundige artikelen en boeken. Hij is streektaalfunctionaris voor het Stellingwarfs.

Over het Stellingwarfs Woordeboek (2004) schreef Atte Jongstra in NRC Handelsblad:
`Bij Henk Bloemhoffs imposante Stellingwarfs Woordeboek voel je je heel klein worden.`

Extra informatie:

Paperback / softback
392 pagina's
Met illustraties
Juni 2013
726 gram
240 x 170 x 25 mm
EAN: 9789491065569
Uitgeverij Kleine Uil

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen