Welkom op onze website
Wij verzenden naar Nederland en België

Fouzia Driouichi,De casus Inburgering en Nationaliteitswetgeving: iconen van nationale identiteit
De casus Inburgering en Nationaliteitswetgeving: iconen van nationale identiteit
een juridische analyse
€ 32.99

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


Binnen het beleid van inburgering is het belang van een duidelijke nationale identiteit de laatste jaren steeds meer op de voorgrond getreden.

In deze studie staan de casus inburgering en de casus nationaliteitswetgeving centraal als ‘iconen van nationale identiteit’. Uit analyse blijkt dat cultuur in beide beleidsterreinen een steeds steviger accent heeft gekregen en dat de discussie zich richt op het verzwaren van de plichten van de migrant en het beperken van zijn of haar rechten. Hierbij wordt er vaak vanuit gegaan dat meer plichten automatisch tot betere integratie zal leiden. Noodzakelijke randvoorwaarden, zoals kwalitatief en kwantitatief voldoende scholing, maar eveneens een meer welwillende rol van de ontvangende samenleving, worden daarbij nogal eens veronachtzaamd.

De analyse van het politieke debat en de resulterende wetgeving brengt ook nog andere zaken voor het voetlicht. Identiteiten en loyaliteiten spelen een centrale rol en bepalende deelidentiteiten – land van herkomst en de moslimidentiteit – worden sterk geproblematiseerd. Soms lijkt het erop dat er in dit verband alleen ‘alles of niets’-keuzes worden gezien en geaccepteerd: men kiest vóór Nederland òf men kiest voor het herkomstland. Hybride identiteiten zijn ‘politiek-juridisch’ steeds vaker ongewenst en verdacht

Extra informatie:
WRR Webpublicaties
Paperback / softback
189 pagina's
Oktober 2007
332 gram
234 x 156 x 12 mm
EAN: 9789053564462
AUP Wetenschappelijk

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen