Door de drukte kan uw bestelling iets langer onderweg zijn
Wij verzenden naar Nederland en België

  • David Motadel,Voor profeet en Führer
  • David Motadel,Voor profeet en Führer
David Motadel,Voor profeet en Führer
Voor profeet en Führer
De Islamitische wereld en Het Derde Rijk
€ 24.99
Levertijd: 2 tot 3 werkdagenHitler zag de moslimgemeenschap als een machtige bondgenoot. Zijn nazibewind wierp zich wereldwijd op als beschermheer en geestverwant van de islam. Tienduizenden moslims vochten in SS en Wehrmacht of werkten mee aan de Duitse oorlogspropaganda.

In Voor profeet en Führer biedt historicus David Motadel een even baanbrekende als beeldende beschrijving van deze onbekende kant van de Tweede Wereldoorlog en islamgeschiedenis. Geen moeite was de nazi’s te veel om zich bij de moslims geliefd te maken: zo ontwierp SS-chef Heinrich Himmler hoogstpersoonlijk de fez voor het uniform van de Bosnische moslim-SS. Moslimsoldaten in Duitse dienst genoten tal van privileges en voordelen. Na de oorlog volgde in de Sovjet-Unie een meedogenloze afrekening met de collaborateurs.

Vanaf 1953 besloot de CIA Hitlers moslimpolitiek over te nemen en juist de meest fanatieke stromingen binnen de islam aan te werven als bondgenoten in de Koude Oorlog tegen het communisme. En zo loopt er een rechte lijn tussen de Führerbunker en de opmars van de Taliban.

David Motadel (1981) is verbonden aan de London School of Economics. Zijn proefschrift, ‘Germany’s Policy towards Islam’ (2010) aan de universiteit van Cambridge, is herhaaldelijk bekroond.

‘Perfect en helder geschreven onderzoek dat ons inzicht in de nazipolitiek zal veranderen.’
The Wall Street Journal

‘Motadel behandelt deze onfrisse kant van de moderne islamitische geschiedenis op even onthullende als genuanceerde wijze (...) en trekt lessen uit de geschiedenis die we allemaal moeten leren.’
The Independent

‘Een briljante en originele studie.’
The Financial Times


Extra informatie:

Paperback / softback
432 pagina's
September 2021
632 gram
231 x 151 x 34 mm
EAN: 9789044646801
Prometheus

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen