Gratis verzenden vanaf 17,50 (NL)
Wij verzenden naar Nederland en België

  • James C. Kennedy, Mart Rutjes,Gescheiden partners
  • James C. Kennedy, Mart Rutjes,Gescheiden partners
James C. Kennedy, Mart Rutjes,Gescheiden partners
Gescheiden partners
Een geschiedenis van overheid en religieuze organisaties in Nederland
€ 22.50
Bij u in huis op: dinsdag
Dit artikel is aanwezig in onze winkel in HeerenveenIn een grotendeels ontkerkelijkte samenleving spelen kerken en andere religieuze organisaties nog altijd een opmerkelijk belangrijke maatschappelijke rol. Tussen overheden en religieuze organisaties vindt regelmatig contact plaats en bestaan (financiële) banden. Hoe is dit te verklaren en te rijmen met een op het oog kritische houding vanuit politiek en maatschappij ten aanzien van relaties tussen ‘kerk’ en ‘staat’?
In Gescheiden partners beschrijven James Kennedy en Mart Rutjes de veranderende verhoudingen tussen de Nederlandse overheid en religieuze organisaties vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw. Ondanks de ontzuiling en secularisatie bleef de overheid contact zoeken en onderhouden met levensbeschouwelijke organisaties. Anderzijds, zo laat dit boek zien, werd dit contact steeds zakelijker en werd de religieuze identiteit van veel organisaties vanuit de overheid steeds meer als irrelevant of problematisch ervaren. Dit kan op termijn de traditionele pluriformiteit van het Nederlandse bestel onder druk zetten.


James Kennedy is hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en columnist voor Trouw. Hij publiceerde onder andere Nieuw Babylon in aanbouw, Een weloverwogen dood, Bezielende verbanden en Een beknopte geschiedenis van Nederland.


Mart Rutjes is universitair docent Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder Door gelijkheid gegrepen. Democratie, burgerschap en staat in Nederland 1795-1801.Extra informatie:

Paperback / softback
264 pagina's
April 2022
316 gram
202 x 126 x 23 mm
EAN: 9789044649970
Prometheus

Bij u in huis op: dinsdag
Dit artikel is aanwezig in onze winkel in Heerenveen