Gratis verzenden vanaf 20,- (NL)
Bestellen zonder account aan te maken!

Henk van der Linden, Eugène Rosier,Limburg en de Eerste Wereldoorlog
  • Henk van der Linden, Eugène Rosier,Limburg en de Eerste Wereldoorlog
  • Henk van der Linden, Eugène Rosier,Limburg en de Eerste Wereldoorlog
Limburg en de Eerste Wereldoorlog
€ 29.95
  (Paperback / softback) Thuisbezorgen

  • Bestel vóór: 21:00
  • Bij u in huis op vrijdag
  • Gratis verzending


In augustus 1914 trok het oorlogsgeweld net over de grens aan de ogen van de Limburgers voorbij. In 1919 ontsnapten zij maar net aan annexatie door onze zuiderburen, de Belgen. En intussen speelde zich in het lieflijke Limburgse landschap met haar vanouds bourgondische en gemoedelijke inwoners een formidabele episode in hun geschiedenis af.

In neutraal Nederland gebeurde nauwelijks wat tijdens de Grote Oorlog, zo kijken velen nog tegen deze periode aan. Voor Limburg gaat dat absoluut niet op. Zeker, ook in Limburg gebeurde alles wat de rest van het neutrale Nederland overkwam: mobilisatie, inkwartiering, opvang van vluchtelingen, schaarste en distributie van voedsel en allerlei andere levensbehoeften. Ook Limburg kende een steeds grotere invloed van de overheid op het economisch leven, met een eindeloos aantal regels en voorschriften.

Maar daarnaast speelde er in Limburg nog veel meer. De rest van ons land had grote problemen met de brandstofvoorziening, en Limburg had kolen …. De vele kilometers grenslijn hadden een grote aantrekkingskracht op Belgische, Duitse en Russische deserteurs. Smokkel vierde hoogtij, er werden grote oorlogswinsten gemaakt. De Dodendraad aan de Belgische grens kostte vele levens. De Duitse keizer met zijn gevolg zocht er aan het einde van de oorlog zijn toevlucht en de Belgen keken begerig naar Limburg als een aardige compensatie voor hun oorlogsschade.

Dit is een uniek boek. Voor het eerst is dankzij de medewerking van vele Limburgse heemkundige verenigingen het enerverende leven in Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog bijeengebracht.


Extra informatie:

Paperback / softback
474 pagina's
Met illustraties
November 2019
751 gram
232 x 156 x 22 mm
EAN: 9789461535115
Uitgeverij Aspekt B.V.