Gratis verzenden vanaf 17,50 (NL)
Wij verzenden naar Nederland en België

  • ,Dr. Fried Schmidt-Marlissa en Martha Schmidt-Marlissa-Gelzenleuchter
  • ,Dr. Fried Schmidt-Marlissa en Martha Schmidt-Marlissa-Gelzenleuchter
,Dr. Fried Schmidt-Marlissa en Martha Schmidt-Marlissa-Gelzenleuchter
Dr. Fried Schmidt-Marlissa en Martha Schmidt-Marlissa-Gelzenleuchter
Veendamse musici op de grens van twee werelden
€ 25.95
Levertijd: 5 tot 7 werkdagenDR. FRIED SCHMIDT-MARLISSA en Martha Schmidt-Marlissa-Gelzenleuchter

Veendamse musici op de grens van twee werelden

Dit boek is het resultaat van een jarenlange speurtocht door de auteur naar de persoon van Dr. Fried Schmidt-Marlissa (1894-1946), zijn kerkmuzikale werkzaamheden in en vanuit Veendam en zijn betekenis voor het regionale en provinciale muziekleven in Noord-Nederland.

De in Duitsland opgeleide Dr. Fried Schmidt-Marlissa heeft tussen 1923 en 1946, samen met zijn echtgenote Martha Gelzenleuchter (1887-1972), een onuitwisbaar stempel op het muziekleven in de stad Groningen en de Ommelanden gedrukt, met name als organist van de Hervormde Gemeente van Veendam.

Naast een chronologische beschrijving van de door Schmidt-Marlissa in gang gezette culturele ontwikkelingen wordt aandacht besteed aan zijn arrestatie door de Gestapo in 1944 en de confrontatie met zijn nog altijd omstreden ontslag als organist na zijn terugkeer in Veendam in 1945.

Een apart hoofdstuk is gewijd aan de orgelbouwgeschiedenis van de Hervormde Gemeente te Veendam. Teneinde op muzikaal terrein een vergelijking mogelijk te maken tussen het `lutherse` Leipzig en de `calvinistische` plaatsen Groningen en Veendam wordt het muziekleven in het `evangelisch-reformierte` Bazel (Zwitserland) tussen 1900 en 1950 beschreven. Hierbij staat de rol van Münsterorganist Adolf Hamm centraal.

Aan de hand van vele foto`s en illustraties wordt een uniek inzicht gegeven in een tot nu toe onderbelicht hoofdstuk in de vaderlandse muziekgeschiedenis.


Extra informatie:

Paperback / softback
Met illustraties
Februari 2018
837 gram
294 x 208 x 17 mm
EAN: 9789463453028
Erven Herman S.J. Zandt

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen