Gratis verzenden vanaf 20,- (NL)
Bestellen zonder account aan te maken!

,Beowulf
  • ,Beowulf
  • ,Beowulf
Beowulf
Een oudengels heldendicht
Lalito Klassiek
€ 22.95
  



 Thuisbezorgen

  • Bestel vóór: 21:00
  • Bij u in huis op vrijdag *
  • Gratis verzending


Een jonge Zweedse held overwint in het zesde-eeuwse Denemarken twee gruwelijke monsters. Vijftig jaar later is hij in een eindstrijd verwikkeld met een draak die het land terroriseert waarvan hij intussen koning is. Dat is, zeer in het kort, het verhaal van het achtste-eeuwse Oudengelse heldendicht Beowulf. Dit oude epische gedicht is echter niet alleen het persoonlijke verhaal van de gelijknamige held. Het wekt ook een wereld tot leven waar we zonder dit verhaal veel minder van zouden weten. Een wereld die weliswaar in tijd ver van ons verwijderd is, maar in geografische afstand zeker niet.

Beowulf is dan wel een Engels heldendicht, maar zijn reikwijdte is veel groter. De tekst hoort bij de gemeenschappelijke literaire erfenis van Noord-Europa. Een erfenis die is geworteld in de Scandinavische sagen, maar al doorschoten met christelijke ethiek. Alle reden dus om via deze vertaling ook een Nederlands publiek kennis te laten maken met dit unieke gedicht, dat naast de nodige heroïek ook aangrijpende poëzie bevat.

Deze tweetalige studie-editie bevat de oorspronkelijke achtste-eeuwse tekst en de Nederlandse vertaling, alsook een toelichting. De tekst is voorzien van illustraties. Bert Osnabrug zorgde voor zowel de vertaling als de illustraties. Hij vertaalde ook het veertiende-eeuwse Arthurverhaal Heer Gawein en de Groene Ridder, het middeleeuws-Engelse vogeldebat De uil en de nachtegaal en Het vogelparlement van Geoffrey Chaucer.



Taal / Language : Multiple languages

Recensie:
NBD Biblion
Louis Smit 08-12-2021
'Tweetalige uitgave van een oud-Engels epos. Auteur(s) onbekend. De 3182 regels vormen een ode aan de titelheld. Het verhaal zich af in Scandinavië. De krijgshaftige Beowulf van het volk der Geaten komt de Denen te hulp door het monster Grendel te verslaan. Daarna doodt hij diens moeder, ook een gruwelwezen. Hij wordt bijgestaan door de Heer der Hemelen. In een gevecht met een draak 50 jaar later komt de held zelf aan zijn einde. Veel actie dus in een ruige wereld vol haat en wraak, bloed en strijd. Toch ook aardig wat emotie, die in toespraken en monologen tot uiting komt. Dat menselijke aspect brengt het verhaal voor de hedendaagse lezer dichterbij. De Nederlandse vertaling is tevens een hertaling, knap gedaan, onder meer met alliteraties zoals in het origineel. Heldere toelichting, annotaties, stambomen, namenoverzicht, bibliografie en enkele illustraties. Verzorgde uitgave, die wel een royaler formaat zou verdienen. De oud-Engelse tekst van dit literaire monument zal een klein publiek hebben, maar de Nederlandse versie, die dankzij de toelichting en de vindingrijkheid in de vertaling zeer toegankelijk is voor hedendaagse lezers, zal liefhebbers van Engelse literatuur én van heldendichten boeien.'

Extra informatie:
Lalito Klassiek
Paperback / softback
176 pagina's
Met illustraties
Oktober 2021
295 gram
210 x 148 x 17 mm
EAN: 9789491982811
Lalito


* We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bezorging vertraagd is.