Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • ,Apologie of verantwoording prins van Oranje
  • ,Apologie of verantwoording prins van Oranje
,Apologie of verantwoording prins van Oranje
Alberts en J.E. Verlaan (red.)
Apologie of Verantwoording van de prins
van Oranje
Gevolgd door het Plakkaat van Verlating
€ 17.50

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen

Na de Unie van Utrecht (1579) en de daaropvolgende banvloek over Willem van Oranje door koning Filips II (1580), schreef Willem de Zwijger een verdediging (1581), die tevens een rechtvaardiging van zijn rol in de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd voorstelde.

Het boek, de Apologie, werd een bestseller. In dat jaar verschenen vijf Franse, twee Nederlandse en verder Latijnse, Duitse en Engelse edities.
Men genoot van deze schriftelijke vorstenstrijd. Beschuldigingen van ontrouw, rebellie, verraad, maar ook van waanzin, moord en sexuele aberraties werden uitgewisseld. De Apologie is dan ook in eerste instantie een propagandaschrift, met alle bijbehorende feitelijke onjuistheden en pertinente leugens. Maar wel heel elegant. En vooral van belang als persoonlijke getuigenis van de belangrijkste figuur uit de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd.

Samen met het Plakkaat van Verlating (1581), bij de afzwering van Filips II, rechtvaardigt ze de Nederlandse 'ongehoorzaamheid' jegens de koning van Spanje en legt ze de grondslag voor de toekomstige soevereiniteit van de Nederlanden.

'De onderdanen zijn niet door God geschapen om de vorst in alles wat hij beveelt onderdanig te zijn en hem als slaven te dienen. De vorst regeert bij de gratie van zijn onderdanen en moet met recht en reden over hen regeren, hen beschermen en liefhebben zoals een vader zijn kinderen liefheeft en zoals een herder met hart en ziel zijn schapen beschermt.'

Extra informatie:

Paperback / softback
159 pagina's
Januari 1980
289 gram
228 x 155 x 14 mm
EAN: 9789062621514
Heureka

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen